Reading List

10 boeken die je gelezen moet hebben!

 • Groei maakt gelukkig

  Bij Peter de Keyzer

  ‘Economie moet blijven groeien”. Een vrije markt en intelligente groei is volgens hem immers noodzakelijk voor onze welvaart.  Het is het enige recept voor meer vrijheid, meer optimisme en meer welvaart voor iedereen. Maar wordt er nog in economische vooruitgang geloofd?

  Why this book?

  Dit werk van eigen bodem door mijn (ex)-collega en vriend mag zeker niet op deze lijst ontbreken. Ik heb enorm veel bewondering voor de man die het via zijn bedrijf “growth inc” ook in de praktijk durft te brengen. Als iemand groei kan vinden in deze “lage groei wereld” dan is hij het wel.

 • Neverwhere

  Bij Neil Gaiman

  Het onderwerp is heel erg actueel. Het gaat over een soort ondergrondse (of zelfs op de daken) samenleving die boeiender is als de onze. Zoals de auteur het zelf beschrijft zijn het mensen die tussen de “kracks” van de samenleving zijn gevallen.

  Why this book?

  Dit boek is geschreven door één van mijn favoriete fantasie schrijvers die je niet onmiddellijk zou verwachten op een lijstje van “beursboeken”.  Een onderwerp om over na te denken in een wereld waarbij er veel vragen gesteld worden over de gevolgen van globalisering, robotisering, een andere manier van werken en samenleven…

 • Asia’s Cauldron

  Bij Robert Kaplan

  Dit boek gaat specifiek over het potentieel conflict  van de Zuid-Chinese zee. Naarmate de economische en vooral ook militaire macht van China groeit zal deze regio onvermijdelijk meer in de aandacht komen.

  Why this book?

  Dit boek geeft onmiddellijk een antwoord op waarom de gekozen naam “Vietnam (Indo-Chine) “ door de fransen toch niet zo slecht gekozen was. Waar bevolkingsgroepen tegen elkaar aanbotsen is er uitwisseling maar ook conflict.

 • The next 100 years

  Bij George Friedman

  Wat zijn de troeven van landen zoals Turkije en Polen? Waarom zijn er in Europe zoveel oorlogen gevoerd? Waarom zijn de Verenigde Staten kunnen ontstaan en waarom is Zuid-Amerika altijd verdeeld geweest. Waarom zijn de Verenigde Staten de toonaangevende militaire macht?  Je kan pas iets zinnigs over de toekomst zeggen als je de geschiedenis kent.

  Why this book?

  Een van de beste geopolitieke werken die ik ooit heb gelezen. Het heeft mijn blik op de mondiale geopolitiek verbreed.

 • The First Global village

  Bij Martin Page

  Voor het eerst in vele jaren staat vandaag die globalisering ter discussie. Het gaat over de eerste grote globaliseringgolf met de ontdekkingen door Portugal en al zijn economische, culturele en sociale implicaties.

  Why this book?

  “The more things change, the more they stay the same”. Een boek dat ik over de zomer heb opgepikt in een boekenwinkel in Lissabon. Het maakt ons bewust dat globalisering, net zoals de menselijk ontwikkeling, geen rechte lijn is maar in golven gaat die niet definitief is verworven.

 • The only game in town

  Bij Mohammed El-Erian

  Volgens de Chief Economic Adviseur van Allianz zijn we op een belangrijk kruispunt gekomen. Stilaan komen de limieten van de capaciteiten van centrale banken in zicht. Nadien zullen er politieke keuzes gemaakt moeten worden. Deze zullen voor een groot stuk de economische toekomst van de komende generaties bepalen.

  Why this book?

  Al wie regelmatig mijn schrijfsels leest en/of presentaties bijwoont weet hoeveel belang ik hecht aan de impact van de centrale banken op de markten. Dit is de laatste tijd alleen maar zichtbaarder en duidelijker geworden.

 • Primitieve dagen

  Bij William Finnegan

  In dit autobiografische boek verhuist de jonge boekenwurm William naar Hawaï. Daar komt hij terecht op een moeilijke school in een achterstandswijk van Honolulu en ontdekt het surfen. Op onnavolgbare wijze beschrijft Finnegan zijn levenslange obsessie met de zee, die hem ertoe aanzet de golven te achtervolgen over de hele wereld.

  Why this book?

  Beleggen is zoals surfen. Je probeert een mooie golf (trend) te vinden en probeert daar zolang mogelijk mee mee te gaan voordat hij onvermijdelijk uiteenspat op  de vloedlijn. Daarna drink je een lekkere aperitief in aangenaam gezelschap aan een mooi vuur op het strand. Een boek dat zeker ook de Millenials zal aanspreken.

 • The (Mis) Behavior of Markets

  Bij Benoit Mandelbrot

  De hoofdboodschap is dat markten veel volatieler kunnen zijn dan dat we denken. Het ligt nl. aan de modellen die worden gebruikt (deze zijn gebaseerd op de ‘normale verdeling”).  Winst en verlies, succes en falen, liggen daarbij dicht bij elkaar.

  Why this book?

  Benoit Mandelbrot leert ons dat marketen fascinerend zijn maar zich ook kunnen misdragen. De subtitel is niet voor niets: “ a fractal view of risk, ruin  and reward”. Het geeft aan dat het hier om een iets minder toegankelijk werk gaat. Chaostheorie en fractale geometrie passeren de revue.

 • The market wizards

  Bij Jack Schwager

  Dit boek bevat een serie van interviews met top “traders” en investeerders door Jack Schwager die hen als geen ander investerings geheimen kan ontfutselen. Toch blijft er steeds voldoende mysterie over om van te dromen.

  Why this book?

  Eén van de werken die bij mij de passie voor de markten heeft aangewakkerd. Wanneer de markten moeilijk zijn geeft het hoop en inspiratie. Het geeft ook aan dat er op het gebied van investeren en ook het leven meer dan één manier is om succesvol te zijn.

 • Reminiscences of a stock operator

  Bij Edwin Lefevre and Roger Lowenstein

  Dit boek gaat over het levensverhaal van één van de grootste “traders” uit de geschiedenis nl. Jesse Livermore. Naast heel wat inzichten, die vandaag nog steeds actueel zijn (zoals “neem je verliezen maar laat je winnaars lopen”) krijg je ook een prachtig tijdsbeeld van New York tussen de twee wereldoorlogen.

  Why this book?

  Dit levensverhaal heeft me zin gegeven om al vanaf zeer jonge leeftijd maniakaal met markten bezig te zijn. Het doet je beseffen dat zolang de markten gedreven worden door menselijke emoties er doorheen al die jaren en technologische revoluties nog niets wezenlijk is veranderd.