08 januari 2019

Terugkeer van het duurzame optimisme?

De aandelen hebben zich sterk herpakt na een positief Amerikaans banenrapport, een verandering in toon bij de Fed-voorzitter en de hoop op een Chinees-Amerikaans handelsakkoord.Die positieve factoren vormden een tegenwicht voor het pessimisme in de eerste dagen van het jaar vanwege de zwakke industriecijfers in China en de VS, en de ontstellende winstwaarschuwing bij Apple. De S&P500 sloot een erg woelige week af met een winst van 1,9%, de Stoxx Europe 600 met 2,1%. Het rendement op de Amerikaanse tienjaarsobligaties is gestegen tot 2,67% maar de dollar ging niet omhoog.Amerikaanse tewerkstelling in topvorm

In december zijn er 312.000 banen gecreëerd – duidelijk meer dan verwacht. De cijfers van de voorbije twee maanden zijn opwaarts bijgesteld. Het gemiddelde uurloon is met 3,2% gestegen, tegen een verwachte 3,0%. De werkloosheidsgraad is gestegen van 3,7% tot 3,9% omdat ontmoedigde werknemers opnieuw de arbeidsmarkt betreden, wat een positief signaal is. Die statistieken kalmeren de vrees dat de huidige vertraging tot erger zou leiden. De stijging van de lonen en de tewerkstellingsgraad, en de daling van de olieprijzen zijn goed voor de consumptie.Jerome Powell: indien nodig last de Fed een pauze in

De Fed-voorzitter gaf de aandelenstijging een boost door te verklaren dat de Fed niet overhaast zal beslissen tot nieuwe renteverhogingen en dat ze wanneer nodig niet zal aarzelen een pauze in te lassen in de afslanking van haar balans.VS-China: sterke signalen op een compromis
De onderhandelingen tussen de VS en China herstarten maandag, met het bezoek van een Amerikaanse afvaardiging met topvertegenwoordigers van de ministeries van Landbouw, Energie en Financiën. De onderhandelaars staan onder druk om snel tot een compromis te komen omdat de dalende beurzen en toenemende ongerustheid over een vertraging een dreigende schaduw werpen op de wereldeconomie. Dit is de eerste ontmoeting sinds het gesprek tussen Donald Trump en Xi Jinping tijdens de G20-top een maand geleden. De tijd dringt want de vakantie voor het Chinese nieuwjaar (5 februari) komt eraan en er rest dus maar weinig tijd meer voor de vervaldag van 1 maart.
Het is een geruststelling dat de verantwoordelijken van het Witte Huis absoluut een akkoord willen met China om de nervositeit op Wall Street te kalmeren.


Chinese herstelmaatregelen

Ook China wil graag een akkoord omdat zijn economie vertraagt. De Chinese centrale bank heeft het verplichte-reservepercentage voor de banken met 1% verlaagd en wil hen aldus aanmoedigen kredieten te verstrekken aan de kmo’s. Daarnaast had de Chinese overheid al andere maatregelen aangekondigd, zoals een belastingverlaging en begrotingssteun.
Een hoopgevend element is dat de resultaten van de maandelijkse rondvraag in de dienstensector duidelijk beter waren dan die van de industrie.En nu?

De solide arbeidsmarkt, een geduldige en flexibele Fed en een Witte Huis dat aandacht heeft voor de handelsspanningen in Wall Street … Het zijn stuk voor stuk elementen die pleiten voor een verderzetting van het herstel. Maar vertrouwen verdwijnt natuurlijk sneller dan het komt. De schade die de beleggers in de afgelopen drie maanden hebben opgelopen, zal zijn sporen nalaten. De recente teleurstelling over de geopolitieke gang van zaken en het slechte nieuws van bedrijven als Apple en Delta Air Lines hebben het beurssentiment flink bekoeld. Het risico bestaat dat dit vertrouwensverlies een impact zal hebben op het gedrag van de consument en de bedrijfsleiders, wat de vertraging kan versnellen.

Nu de economie vertraagt, lijkt alleen de geopolitiek op korte termijn voor een duurzame opvering te kunnen zorgen. Maar gelet op de intriges rond de ‘government shutdown’ in de VS lijkt niet iedereen zich daarvan bewust.

Ook de brexit-stemming volgende week en de publicatie van de bedrijfswinsten voor 2018 zullen bepalend zijn.

Linked articles