08 oktober 2019

De tweekoppige Godot

Wat kunnen we er nog over schrijven? Komt er deze week een handelsdeal tussen de VS en China? Zal de deadline van 31 oktober een akkoord, een harde brexit of nog maar eens uitstel met zich meebrengen?


Het is als wachten op een tweekoppige Godot. Zo lang we op ten minste één en liefst de twee vragen een antwoord hebben, zullen we veel intradag volatiliteit blijven zien. Maar uiteindelijk zullen we blijven hangen op hetzelfde niveau van in mei en van in de zomer van 2018.


Beursrisico’s voor de stieren

We zullen bijzonder gevoelig blijven voor nieuws. Het is voldoende dat Donald Trump of iemand uit zijn entourage, zoals Larry Kudlow, een indicatie geeft dat het wel goed gaat met de onderhandelingen om de beurs van verlies op winst te duwen. Daardoor is de beurs niet alleen gevaarlijk is voor de stieren. Er kan immers wel eens een negatieve verrassing uit de bus komen of Mister Market, al maanden het toonbeeld van geduld, zou zijn geduld uiteindelijk kunnen verliezen.


Beursrisico’s voor de beren

Maar ook voor de beren zijn er risico’s. Wil je immers short zijn op de markt (een positie om winst te maken bij een daling, maar die verlies betekent bij een stijging van de aandelenmarkten) als één tweet elke daling kan ombuigen en de kans bestaat dat er toch een paar deals uit de bus komen. Want dat was in het verleden vaker het geval in Europa. Een crisis wordt tot aan de rand van de afgrond gedreven. Maar als iedereen over de rand heeft gekeken en vastgesteld hoe diep het wel is, komt er toch een akkoord. Misschien wordt dit na een onwaarschijnlijke saga het besluit van het brexit-verhaal. Maar misschien ook niet.


Ook voor het handelsconflict is nog alles mogelijk

Ook voor de onderhandelingen tussen China en de VS is het afwachten geblazen. Het is altijd onze uitgangshypothese geweest, dat Donald Trump de verkiezingen wil winnen. Daarom zou hij meer en meer geneigd zou zijn om het toch maar op akkoord te gooien, vooral wanneer de economie vertraagt en de beurs aarzelt. Maar dat weten de Chinezen ook wel en zij lijken minder en minder bereid om veel toegevingen te doen. Gewoon maar om te zeggen dat het ook hier alle kanten uit kan.


Zwakke economie, maar centrale banken staan klaar om in te grijpen

Dit alles speelt zich af tegen een achtergrond van een wereldeconomie die meer en meer vertraagt. Iets wat we vorige week nog uit de cijfers konden opmaken. Maar ook dat kon de aandelenmarkten nauwelijks deren. Want nu is er weer de hoop dat Jerome Powell deze maand de rente nog maar eens zal verlagen. Van alle onzekerheden is dat misschien nog de kleinste. Want de voorbije jaren is er in geval van nood altijd wel ergens een centrale bankier om de stieren in hun uur van nood bij te staan. Het is dus ten minste wachten tot donderdag. Maar naar alle waarschijnlijkheid nog veel langer. Samuel Beckett zou goedkeurend knikken bij het aanschouwen van dit absurd theater.

Linked articles